Choć hodowla strusi wydaje się być mocno niszowa, w rzeczywistości jest ciekawą alternatywą. Mało kto wie o tym, że to właśnie Polska jest największym europejskim producentem mięsa strusiego. Nie możemy również narzekać na zbyt, bo chętnie kupują od nas kraje takie, jak Francja, Niemcy czy Szwajcaria. Jak zaopiekować się strusiami? Gdzie zjeść ich mięso w Polsce? Jakie są ceny żywca strusiego? Czym cechuje się ich mięso? Na te i inne pytania odpowiadamy w niniejszym artykule.

Jakie warunki zapewnić strusiom?

Strusie powinny być umiejscowione w pomieszczeniach z wybiegami (opcjonalnie ze ściółką). Aż do ukończenia przez nie 6. miesiąca życia, miejsca, w których przebywają, powinny być podgrzewane. Aby pisklęta chowały się prawidłowo, należy zapewnić im temperaturę oscylującą wokół 26 stopni i obniżać ją co tydzień o dwa stopnie.

Wybieg powinien być ogrodzony i posiadać miejsce na piasek, w którym strusie zażywają piaskowych i słonecznych kąpieli. Już od 2. tygodnia życia można wypuszczać je na słońce, co dobrze wpływa na samopoczucie. Teren dla strusi warto obsiać koniczyną lub lucerną z trawami.

Ptaki te żywią się kukurydzą, marchewką, zbożem, sianem, suszem czy zielonkami. Warto zapewnić im małe kamyki oraz muszelki, które przydają się do ścierania pokarmu. Wraz z początkiem roku dobrze jest zapewnić samicom treściwe, bogate w białko pasze, co pozwala przygotować organizm do nieśności. Dawki pokarmowe strusi powinny również być uzupełniane o fosfor i wapń, które zapewniają prawidłowość w wytwarzaniu jaj. Dojrzałość płciowa strusi jest osiągana w wieku 2 lat przez samice i 2,5 roku przez samców. Spełnienie powyższych warunków pozwala uzyskać dorodne sztuki, których cena żywca osiągnie wysokie wartości.

Jak smakuje mięso strusie? Gdzie je zjeść?

Mięso strusie wyglądem przypomina wołowinę – jest czerwone – ale w smaku przywodzi na myśl raczej drób. Cechuje się delikatnością i lekkością. Strusina to mięso, które nada się do robienia steków, kabanosów czy tatara. Można podawać je również w formie pieczeni. Dzięki hodowli na wybiegu, mięso strusia jest chude i zawiera niewielkie ilości tłuszczu, przez co trafia w gusta wielu osób, w tym dzieci.

Strusina staje się coraz popularniejsza, a ludzie chętnie próbują nowego smaku, przez co cena żywca rośnie. Najłatwiej jest oczywiście znaleźć takie mięso w restauracjach ulokowanych w dużych miastach, jak Kraków, Łódź czy Katowice.

Ceny żywca strusiego

Polska jest największym producentem mięsa strusiego w Europie. Ponieważ wstrzymano import z Republiki Południowej Afryki, zainteresowanie wzrosło pod koniec 2017 roku. Cena żywca strusiego w hurcie to około 10-12 zł/kg. Polacy nie mają problemu ze zbytem, gdyż strusinę chętnie kupują od nas duże europejskie kraje.

Warto również pamiętać, że strusie to nie tylko mięso, ale i jaja. Znoszą je między marcem a wrześniem, co czyni jaja towarem deficytowym i pożądanym. Cena jednej sztuki może wynieść nawet 70 zł, a ludzie są w stanie płacić wysokie ceny nawet za wydmuszki. Równie cenna jest strusia skóra, z której wykonuje się galanterię oraz tłuszcz przydatny w produkcji kosmetyków.