Czas przygotować jakieś jedzenie. Wybierasz małe naczynie do podgrzania w piekarniku. Jednak podczas gotowania zauważasz, że urządzenie nie działa jak zwykle. Wydobywa się z niego niezbyt przyjemny zapach i pojawiają się nawet szarawe opary. Co się dzieje? Dlaczego piekarnik zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach?

W środku zostały resztki jedzenia.

Kiedy Twój piekarnik wydziela drażniący dym, często jest to spowodowane brudem wewnątrz. Kiedy gotujesz jedzenie, naturalnie rozpyla ono cukry i tłuszcze na ścianki. Jeśli piekarnik nie jest czyszczony pomiędzy kolejnymi pieczeniami, elementy, które zostały w nim wcześniej, zwęglają się podczas gotowania nowych potraw, wytwarzając dym i nieprzyjemne zapachy. Aby zaoszczędzić czas i ułatwić sobie pracę, pamiętaj, aby czyścić piekarnik, gdy jest jeszcze ciepły. Ciepło z piekarnika roztopi brud i ułatwi jego usunięcie.

Uszczelka drzwiczek jest uszkodzona

 Z biegiem lat uszczelka drzwi może ulec zużyciu. Izolacja bloku pieczenia nie jest już zapewniona i dlatego uszczelka nie zapobiega wydostawaniu się dymu z pieca i rozprzestrzenianiu się go w kuchni. Czy zauważyłeś, że Twoja uszczelka (gumowa lub z włókna) jest popękana, postrzępiona, zbyt sucha lub zbyt sztywna? Konieczna będzie jego wymiana.

Problem z termostatem

Termostat pozwala na ustawienie i regulację temperatury wewnątrz piekarnika. Pierwszą możliwością jest to, że nie jest on ustawiony na właściwą temperaturę, co zdarza się dość regularnie. Inną możliwością, która jest nieco bardziej irytująca, jest to, że termostat nie działa już prawidłowo, co powoduje, że piekarnik utrzymuje zbyt wysoką temperaturę. Stan regulowanego termostatu można sprawdzić multimetrem. Usuń złącza podłączone do termostatu (w większości przypadków będziesz musiał zdjąć górny panel, aby uzyskać dostęp do tylnej części panelu sterowania — gdzie znajduje się termostat). Jeśli nie wykazuje oporu, należy rozważyć wymianę termostatu.

Obwód elektryczny piekarnika jest uszkodzony

Niebezpieczny, ale szybko zauważalny przypadek dotyczy bezpośrednio obwodu elektrycznego Twojego piekarnika: w przypadku złego kontaktu, wysokiego napięcia elektrycznego lub zwarcia, z piekarnika wydobywa się czarny dym i silny zapach. W takim przypadku należy natychmiast odłączyć urządzenie od zasilania i wezwać fachowca.

You May Also Like

Podłączenie płyty indukcyjnej to zadanie dla uprawnionego elektryka

Zakup nowej kuchenki indukcyjnej wiąże się z obowiązkiem prawidłowego podłączenia płyty indukcyjnej…

Czytnik linii papilarnych. Gdzie najlepiej stosować?

Wiele mówi się ostatnio o czytnikach linii papilarnych – jest ku temu…

Ekspresy marki Nivona – urządzenia stworzone dla kawoszy

Dzięki prężnemu rozwojowi, firma powstała w 2005 roku, była w stanie stać…

Dlaczego warto wybrać rolety podtynkowe?

Rolety zewnętrzne zapewniają doskonałą ochronę termiczną. Latem zapobiegają nadmiernemu nagrzewaniu, z kolei…