Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, w jaki odpowiedni sposób przyrządzić, oraz podawać kluski półfrancuskie? Nic dziwnego- z jednej strony jest to bardzo ciekawe, a zarazem smaczne danie, z drugiej zaś strony wiele osób nie wie, w jaki właściwy sposób je przyrządzać oraz podawać.

Wychodząc naprzeciw temu oraz innym waszym pytaniom dotyczącym klusek, postanowiliśmy pokazać, w jaki sposób możecie sami je odpowiednio przyrządzić wspaniałe kluski półfrancuskie.

Przepis

Zacznijmy więc od początku, a mianowicie jak przygotować ciasto na nasze kluski półfrancuskie. Będziemy do tego potrzebować:

– dwa lub trzy jajka

-trzy łyżki masła

-szklankę mleka lub wody

-dwie szklanki mąki pszennej

-łyżkę soli

Gdy już zbierzemy składniki, to w pierwszej kolejności powinniśmy zmiksować na gładką masę jajka oraz masło. Następnie dolewamy mleko (lub wodę), po czym wsypujemy mąkę. Jeżeli konsystencja naszego ciasta jest zbyt płynna, to powinniśmy dodać kolejne pół szklanki mąki pszennej. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę soli i przystępujemy do formowania ciasta przy użyciu drewnianej miski. Teraz będziemy potrzebować garnek, w którym zagotujemy wodę- do gotującej się wody za pomocą łyżki wrzucamy nasze kluski. Czas ich gotowania to maksymalnie pięć minut. Po ugotowaniu przekładamy je do sitka, a następnie przepłukujemy przy użyciu zimnej wody- w ten sposób pozbywamy się między innymi niezbyt przyjemnej skrobi, przez którą kluski się sklejają.

Z czym podawać kluski półfrancuskie?

Tak naprawdę nie ma jasno określonych dodatków do klusek półfrancuskich. Przykładowo jedni będą lubili, kiedy dodamy do nich nieco tłuszczu wraz z boczkiem, inni z kolei z różnego rodzaju gulaszami mięsnymi. Dobrym pomysłem jest na przykład polanie naszych klusek sosem z grzybów leśnych. Nasze kluski doskonale wkomponują się również jako dodatek do różnego rodzaju mięs, takich jak, chociażby mięsa drobiowe. Z racji swojej prostoty, mogą one być również smażone na patelni razem z cebulką, i w ten sposób podawane. Natomiast jeżeli zależy nam na niskiej kaloryczności, to najlepszym wariantem będzie podawanie naszych klusek bez dodatków.

You May Also Like

Studia z zarządzania – jeden wydział, kilka specjalizacji

Jaki kierunek gwarantuje dobrze płatną pracę? Na ten temat zdania są podzielone.…

Rodzaje dekoltów w sukienkach – jak dobrać je do typu figury?

Każda z nas pragnie wyglądać pięknie, a zwłaszcza na specjalne okazje. Gdy…

5 sposobów na tańsze zakupy

Zakupy spędzają sen z powiek wielu osobom. Jeśli jesteś jedną z nich…

Proces hemostazy – dowiedz się, na czym polega

Hemostaza związana jest z układem krwionośnym. To ona odpowiada za proces krzepnięcia,…