Salmonella to rodzaj bakterii, które wywołują zatrucia pokarmowe. Można się nimi zarazić poprzez spożycie surowego mięsa, surowych jajek czy lodów. Salmonella może doprowadzić nawet do duru brzusznego. Sprawdź, czym objawia się salmonella.
Po raz pierwszy, pałeczki salmonelli odkrył w 1885 r. amerykański weterynarz Daniel E. Salmon w jelitach u świni. Obecnie, znanych jest ponad 2500 gatunków salmonelli, jednak tylko kilkaset z nich powoduje zatrucie pokarmowe. Bakterie wywołujące salmonellozę, czyli zatrucie pokarmowe giną w wysokich temperaturach, dlatego w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania, należy poddawać obróbce termicznej w szczególności mięso oraz jaja.
Objawy salmonelli
Objawy salmonelli możemy zaobserwować około 6 godzin po spożyciu zakażonego posiłku. Jednak objawy, mogą się pojawić nawet do 10 dni po zjedzeniu określonych produktów. Najbardziej charakterystyczne dla salmonelli są:
- ból brzucha,
- wymioty i nudności,
- biegunka,
- wysoka temperatura ciała,
- osłabienie organizmu.
Jeżeli podejrzewamy u siebie bądź u swojego dziecka salmonellę musimy w pierwszej kolejności zadbać o to, by przyjmować dużą ilość płynów, ponieważ w przypadku zatrucia pokarmowego często dochodzi do odwodnienia organizmu. Należy także natychmiast udać się do lekarza, który wdroży odpowiednie leczenie (najczęściej stosuje się antybiotykoterapię). Jest to niezwykle ważne, ponieważ nieleczona salmonella może nawet doprowadzić do śmierci.